Anta ute-maningen #Loggautidetfria

Vi människor mår bra av att vistas utomhus. Det är ingen nyhet. Men numera är det svårare för oss att utenjuta. Att ha mobilen i fickan och vara ständigt uppkopplad påverkar både vår mentala och fysiska hälsa. Så för att verkligen koppla av behöver vi gå offline när vi går ut.

Anta utemaningen och #Loggautidetfria du också!

Varför inte ta en spontanpicknick, försök hitta sjusorters blommor med barnen, rasta grannens hund, gå till ett utegym på lunchen, bygg en trädkoja, cykla en sväng, ta ett kvällsdopp, mata fåglar eller drick morgonkaffet utomhus. Men – utan att vara uppkopplad.

Mobilfakta
I snitt tittar vi på mobilen 150 gånger per dag och varje gång vi tittar på telefonen tar det upp till 23 minuter att komma tillbaka till det vi höll på med.

Källor: Metro 2013, Modern Psykologi 2018 UNT

Kanske skall du testa på orientering?

www.orientering.se hittar du enkelt olika orienteringsaktiviteter, närmaste orienteringsklubben och vilka orienteringskartor som finns i ditt närområde. Dela ditt bästa tips på vad du gör för att #loggautidetfria och ute-mana dina vänner att göra samma sak.

 

Ut i det fria – ett initiativ mot TBE

Bakom initiativet "Ut i det fria" står läkemedelsbolaget Pfizer, organisationerna 1,6- och 2,6 Miljonerklubben samt Orienteringsförbundet. Initiativet har som målsättning att inspirera till ett aktivt liv utomhus och samtidigt uppmärksamma och öka kunskapen kring den fästingburna sjukdomen TBE samt vad man kan göra för att skydda sig mot den. Följ oss gärna på Facebook.

#Loggautidetfria är ett viktigt initiativ som öppnar upp för lite självinsikt. Jag behöver verkligen bli bättre på att utenjuta. Både att gå ut mer men framförallt jobba på att vara mer närvarande när jag väl är ute. Jag skiftar alldeles för lätt fokus från natur till mobil. Det kan handla om en enkel nyhetsnotis, att jag av vana scrollar i flödet på Instagram eller tar bilder när jag är ute och går, säger Annika Jankell, en av 2,6 Miljonerklubben.

För att verkligen kunna ta del av de hälsofördelar som naturen erbjuder måste vi även bli bättre på att koppla av den digitala vardag som vi annars så gärna tar med oss ut. Den vi mår så bra av att komma ifrån. Vi behöver gå offline innan vi går ut.

Det är det utemaningen #Loggautidetfria handlar om. Det kan konkret innebära att, slita tonåringen från datorn och med ut på en kvällspromenad eller att dricka morgonkaffet utomhus utan att scrolla i telefonen
, berättar Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6 Miljonerklubben.
 

PP-FSM-SWE-0412_april2020