Sveriges 7 bästa stränder – enligt Ut i det fria

Förra året gjorde SIFO en undersökning bland svenskarna om deras favoritstränder. På listan fanns allt från spegelblanka Pite Havsbad i norr till kilometerlånga Tylösand i söder. Ut i det fria tipsar om 7 av våra favoritstränder på listan. Vilken av dem åker du helst till i sommar?

Skanör

Skanörs strand med sina charmiga och färgglada badhytter är en klar favorit om du har vägarna förbi Skåne i sommar. Med ett trevligt läge i Skanörs hamn hittar du här allt från till fiskrökeri, serveringar och restauranger till magnifika utsikter över såväl solnedgången som Öresundsbron. Närmast stranden är det även långgrunt en bra bit ut – perfekt för barnfamiljer och badkrukor.

Falsterbo

Behöver familjen lite variation från Skanörs strand efter att matsäcken blev uppäten? Vilken tur att Falsterbro strandbad bara ligger fyra kilometer bort. Denna strand liknar ett tropiskt paradis med sin tjocka, vita sand och här finns gott om kiosker och en mysig camping. För regniga dagar finns dessutom ett upplevelsehus med naturrum, konsthall, turistcenter och restaurang i samma byggnad. Väl värt ett besök!

Åhus

En av Skånes mest populära stränder är vackra Täppetstranden i Åhus. Kristallklart vatten, mjuka sandstränder och en välbevarad idyll på Östkusten. Denna strand är perfekt för dig som gillar liv och rörelse – här finns både minigolf och tennis inom promenadavstånd. Dessutom ordnas Europas största beachhandbollsevenemang varje år. Föredrar du lugnet efter ett snabbt dopp i havet? Då ligger flera naturreservat med vandringsleder i stilla tallskog precis i närheten.

Koster

Inte en bilkö så långt ögat kan nå! På Kosteröarna utanför Strömstad är det helt bilfritt för privatpersoner. Cyklar och flakmopeder finns det däremot gott om så du har massor av möjligheter att utforska de vackra stränderna i det glittrande Kosterhavet. Vad sägs om Nordkosters klippiga strand Basteviken eller Sydkosters sandstrand Kilesand? Eller varför inte hitta din egen badvik bland någon av alla pärlor som finns? Här finns även möjligheter till långa natupromenader, vacker snorkling och spännande sälsafari.

Varamon

Det sägs att Motalabor inte vill bada någon annanstans i världen än på Varamobaden. Något som är förståeligt när man ser strandens kilometerlånga vyer och kristallklara vatten. Varamobaden är Nordens längsta insjöbad och ligger på bekvämt gångavstånd från Motala centrum. Vill du kan du även hyra en liten strandstuga med grill och utsikt över Sveriges näst största sjö Vättern. En stor campingfavorit bland många!

Torö

Med ett bekvämt avstånd från Stockholm hittar du Torö - en av Nynäshamns vackraste öar. Torö är perfekt för en dagsutflykt och du kan enkelt åka hit med kollektivtrafiken. Ön erbjuder en pittoresk miljö med sommarstugor, båthus, bryggor och en hel del skogspartier med naturreservat och vilda djur. Har du tur kanske du får syn på en havsörn medan du solar Torö Stenstrand bland barnfamiljer, dykare, fågelskådare och paddlare.

Sandhammaren

Ta med dig en riktigt bra bok och bege dig till Sandhammaren i Ystad. Här finns en vit och silkeslen strand som bjuder på lugn och ro som ingen annanstans. Vill du ändå röra lite på dig efter några kaptiel på filten? Ta en promenad till Sandhammarens historiska fyr där du kan gå upp och se ut över den magiska kustlinjen.

Har du någon egen favoritstrand i Sverige som du vill dela med dig av? Backa bakåt och kommentera på vårt Facebookinlägg.

Trevlig sommar!