Fästingbettet förändrade Sussies liv.
Ta del av Sussies berättelse om hur det kan kännas att drabbas av TBE och hur det kan påverka livet.
PP-TCV-SWE-0013-feb2022

TBE (Tick-borne encephalitis)
Fästingöverförd hjärninflammation, TBE, är en allvarlig sjukdom som överförs till människor via fästingar. Någon behandling mot TBE finns inte. Det är därför viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där TBE-smitta förekommer.
TBE-virus finns bland annat hos smågnagare. De blir inte själva sjuka men kan överföra virus till fästingar, som via saliven överför det vidare till nästa djur eller människa som fästingen biter. Fåglar och större däggdjur kan transportera infekterade fästingar längre sträckor.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Riskområde för TBE
Om du bor eller vistas i riskområden för TBE bör du överväga TBE-vaccination.
Se karta här till höger, som visar de regioner där det har rapporterats TBE-fall under de senaste åren.

Hur skyddar jag mig mot TBE?
Idag finns ingen medicin som botar TBE och den behandling som ges syftar till att lindra symptomen. Det är därför det är så viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där TBE-smitta förekommer.
Vem bör vaccinera sig?
Bor du eller vistas du i något av de områden där TBE förekommer? Då bör du överväga att vaccinera dig mot TBE.
Barn kan också drabbas av TBE och kan få allvarliga symptom som kan påverka skolarbetet.
Vaccin kan ges från 1 års-ålder.
TBE drabbar också barn
Studier vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm visade att små barn också drabbas av TBE. Symptom som huvudvärk, trötthet, minnes- och koncentrationsproblem kan vara långvariga och inte sällan påverkas skolarbetet. Barn över 1 år som vistas i riskområden för TBE rekommenderas vaccination.
Vaccinationsschema
Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. Vanligtvis får man två doser med 1–3 månaders mellanrum. Tredje dosen kan tas tidigast efter 5 månader och högst 12 månader efter dos 2. Tredje dosen bör ges inom samma fästingsäsong, eller åtminstone innan den följande fästingsäsongen börjar. För att behålla sitt skydd behöver man fylla på enligt rekommenderat schema. Alternativt schema kan rekommenderas. Prata med din vaccinatör för mer information om vad som gäller för dig.
TBE-spridning
Fästingburna TBE sprider sig både västerut och söderut i Sverige.
Antalet fall varierar mellan åren. Totalt sett handlar det dock om en uppåtgående trend och en långsam men tydlig spridning.


Så tar du bort en fästing
1. Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare när du tar bort fästingen.
2. Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt.
3. Dra försiktigt rakt ut.