Borrelia (Lyme borrelios) är vanligare än TBE och kan behandlas.

Borrelia, eller Lyme borrelios, är en annan fästingöverförd sjukdom. Den orsakas av en fästingöverförd bakterie och är betydligt vanligare än TBE. Årligen uppskattas cirka 10 000 personer insjukna i borreliainfektion i Sverige. Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men det går att behandla. Man kan också drabbas av borrelia flera gånger.

Källa: www.1177.se

Ta bort fästingen snarast

I Sverige räknar man med att ca 10 000 personer smittas varje år. Ungefär 10–20 % av fästingarna bär på borreliabakterier. Trots det tycks risken att insjukna i borrelia, efter ett enstaka fästingbett, vara förhållandevis liten. Det beror på att det oftast dröjer 1–2 dygn innan smittämnet, som finns i fästingens tarmkanal, överförs. Ju tidigare du upptäcker och tar bort fästingen desto mindre är alltså risken att smittas.

Se vår instruktionsfilm om hur man ska ta bort en fästing.

Symptom och behandling vid borrelia

Det vanligaste tecknet på en borreliainfektion är att du vid bettet ser en expanderande rodnad som är större än fem centimeter i diameter. Den uppkommer 1-4 veckor efter fästingbettet och kan blekna från mitten och utåt. Ibland kan man få sjukdomskänsla och eventuellt feber. Misstänker du en borreliainfektion så skall du kontakta sjukvård. Läs mer om symptomen.

Antibiotika används för att behandla borrelia

Borrelia kan också ge symptom från centrala nervsystemet, lederna och någon enstaka gång från hjärtat. Symptom från nervsystemet kan vara diffusa med huvudvärk, illamående eller utstrålande smärtor i armar, ben eller rygg. Ibland förekommer – inte minst hos barn – halvsidig ansiktsförlamning. Om lederna påverkats visar det sig oftast som återkommande attacker av värk och svullnad av enstaka leder. Främst drabbas någon stor led som t ex knä-, ankel-, armbågs- eller handleder. Värk i fingrarnas småleder är inte typiskt vid borrelia.

Antibiotika används framgångsrikt i de flesta fall vid behandling av borrelia. Läs mer på 1177.se