Vanliga frågor & svar

  1. Hur tar jag bort en fästing?

    1. Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare när du tar bort fästingen.

    2. Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt.

    3. Dra försiktigt rakt ut.

    Se vår instruktionsfilm

  2. Hur kan jag skydda mig mot TBE?

    Idag finns ingen medicin som botar TBE och den behandling som ges syftar till att lindra symptomen. Det är därför det är så viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där TBE-smitta förekommer.

    Läs mer om att skydda sig mot TBE

    Hitta vaccinatör nära dig

  3. Vem bör vaccinera sig?

    Källa: Anpassad från www.folkhalsomyndigheten.se

    Bor du eller vistas i något av de områden där TBE förekommer? Då bör du överväga att vaccinera dig mot TBE.

    Barn över 1 år som vistas i riskområden för TBE rekommenderas också vaccination.

    Hitta vaccinatör nära dig

  4. Hur ofta ska jag ta en påfyllnadsdos av vaccinet?

    För att behålla ditt skydd behöver du ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen och därefter vart femte år. Alternativt vaccinationsschema kan vara aktuellt om du är äldre eller har nedsatt immunförsvar. Rådgör med din vaccinatör.

  5. Kan jag vaccinera mig om jag är gravid eller ammar?

    Det finns inte tillräcklig dokumentation om vaccination mot TBE under graviditet för att kunna göra en säker bedömning av riskerna. Det är inte heller känt om TBE-vacciner passerar över till modersmjölk. Under graviditet och amning ska därför vaccination bara göras om det är ytterst angeläget att få skydd mot TBE. Risker och fördelar ska övervägas noga. Prata med din läkare om detta.

  6. Kan barn vaccineras mot TBE?

    Barn äldre än ett år kan också vaccineras mot TBE. Inför TBE-säsongen 2013 har Folkhälsomyndigheten tillsammans med smittskyddsenheterna i landet valt att sänka den åldersgräns där man börjar rekommendera vaccin till barn i riskområden från 3 till 1 år. Detta beror på att nya studier på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm visat att även små barn kan drabbas av långvariga symptom som minnesproblem och orkeslöshet, vilket man tidigare inte trott. Dessutom rekommenderar man vaccination från 1 års ålder i andra europeiska länder där TBE förekommer.

  7. Kan man vaccinera sig mot borrelia?

    Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men det går att behandla. Antibiotika används framgångsrikt i de flesta fall.

  8. Vilka är de vanligaste symptomen vid en borreliainfektion?

    Det vanligaste tecknet på en borreliainfektion är att du vid platsen för fästingbettet ser en expanderande rodnad som är större än fem centimeter i diameter. Den uppkommer 1-4 veckor efter fästingbettet och kan blekna i mitten. Ibland kan man få sjukdomskänsla och eventuellt feber.

    Misstänker du en borreliainfektion så skall du kontakta sjukvård.

  9. Hur kan jag skydda mig mot fästingar?

    Du kan skydda dig genom att:

    - Bära täckande klädsel – långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar.

    - Noggrant leta efter fästingar på kroppen efter att du har vistats ute. Det hjälper att minska risken att få borrelia, då bakterien överförs ca 24 timmar efter bettet.

    - Vaccinera dig mot TBE. TBE-viruset överförs direkt vid bettet och vaccination rekommenderas när man vistas i naturen i riskområden.

  10. När kommer vaccinationsbussen nära mig?

    Klicka här för att hitta information om var och när vaccinationsbuss, -tält eller -båt kommer och vilken vaccinatör som är ansvarig för vaccination.
    OBS! Respektive vaccinatör ansvarar för uppdatering av fästing.nu med aktuell information om sina mottagningar och mobila stopp. Vid frågor vänligen kontakta vaccinatören.

  11. När är det dags för min nästa dos?

    För att ta reda på när det är dags för din nästa dos TBE-vaccin bör du i första hand kolla om du har kvar ditt vaccinationskort med information om när du tog din senaste dos. Har du frågor om vaccinationsschemat som gäller för TBE-vaccination kan du läsa mer på 1177.se.

    Om du inte hittar ditt vaccinationskort kan du kontakta vaccinatören där du tog din senaste vaccination. Vaccinationsmottagningar brukar spara information om alla vaccinationer i sitt journalsystem och har oftast möjlighet att hitta historiken för dem som är vaccinerade på sina mottagningar (både fasta och mobila mottagningar).

  12. Bor jag i ett riskområde för TBE?

    TBE sprider sig i Sverige. Statistiken från 2020 visar att smittade har rapporterats från Skåne till Gävleborg. 2020 rapporterades flest fall i Stockholm och Västra Götaland. I Sörmland, Västmanland, Uppsala och Örebro har det rapporterats flest fall per 100 000 invånare.  
    TBE-fall rapporterades i alla landsting utom i Jämtland, Norrbotten och Västernorrland.

     

    Likt tidigare år har TBE etablerat sig i allt fler delar av mellansverige samt längs västkusten. Dalarna, Gävleborg, Skåne, Värmland, Västra Götaland och Östergötland är alla regioner där antal smittade förra året var den högsta någonsin.
    Se karta här som visar antal personer per 100 000 invånare som drabbats av TBE år 2010, 2015 och 2019. Antalet rapporterade TBE-fall påverkas av flera olika faktorer exempelvis temperatur och väder som påverkar antalet fästingar och även hur mycket tid vi människor tillbringar ute i naturen. Om många är vaccinerade kan också färre fall rapporteras men det betyder inte att risken i det området minskat, då viruset fortfarande kan finns kvar hos fästingarna.

  13. Kan andra vacciner ges samtidigt som vaccin mot covid-19?

    Det går bra att kombinera vaccin mot covid-19 med TBE-vaccination. Låt det bara gå 7 dagar mellan varje dos av de olika vaccinerna.

    Vaccination mot covid-19 - 1177 Vårdguiden

  14. Vad kan jag göra om jag har glömt när jag tog min senaste vaccindos?

    Många upplever att det är svårt att komma ihåg om och när det är dags att fylla på sin TBE-vaccination. Om du är osäker på hur ofta man ska ta TBE-vaccin för att vara skyddad kan du kontakta vaccinatören där du tog din senaste vaccination. Vaccinationsmottagningar brukar spara information om alla vaccinationer i sitt journalsystem och har oftast möjlighet att hitta historiken för dem som är vaccinerade på sina mottagningar (både fasta och mobila mottagningar). Oftast räcker det med att ta en engångsdos, en så kallad “catch-up”, för att komma i fas med vaccinationsschemat.

    PP-TCV-SWE-0017_mars2022

PP-FSM-SWE-0520_feb2021