Vanliga frågor & svar

 1. Hur tar jag bort en fästing?

  1. Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare när du tar bort fästingen.

  2. Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt.

  3. Dra försiktigt rakt ut.

  Se vår instruktionsfilm

 2. Hur kan jag skydda mig mot TBE?

  Idag finns ingen medicin som botar TBE och den behandling som ges syftar till att lindra symtomen. Det är därför det är så viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där TBE-smitta förekommer.

  Läs mer om att skydda sig mot TBE

  Hitta vaccinatör nära dig

 3. Vem bör vaccinera sig?

  Källa: Anpassad från www.folkhalsomyndigheten.se

  Bor du eller vistas i något av de områden där TBE förekommer? Då bör du överväga att vaccinera dig mot TBE.

  Barn över 1 år som vistas i riskområden för TBE rekommenderas också vaccination.

  Hitta vaccinatör nära dig

 4. Hur ofta ska jag ta en påfyllnadsdos av vaccinet?

  För att behålla ditt skydd behöver du ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen och därefter vart femte år. Alternativt vaccinationsschema kan vara aktuellt om du är äldre eller har nedsatt immunförsvar. Rådgör med din vaccinatör.

 5. Kan jag vaccinera mig om jag är gravid eller ammar?

  Det finns inte tillräcklig dokumentation om vaccination mot TBE under graviditet för att kunna göra en säker bedömning av riskerna. Det är inte heller känt om TBE-vacciner passerar över till modersmjölk. Under graviditet och amning ska därför vaccination bara göras om det är ytterst angeläget att få skydd mot TBE. Risker och fördelar ska övervägas noga. Prata med din läkare om detta.

 6. Kan barn vaccineras mot TBE?

  Barn äldre än ett år kan också vaccineras mot TBE. Inför TBE-säsongen 2013 har Folkhälsomyndigheten tillsammans med smittskyddsenheterna i landet valt att sänka den åldersgräns där man börjar rekommendera vaccin till barn i riskområden från 3 till 1 år. Detta beror på att nya studier på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm visat att även små barn kan drabbas av långvariga symtom som minnesproblem och orkeslöshet, vilket man tidigare inte trott. Dessutom rekommenderar man vaccination från 1 års ålder i andra europeiska länder där TBE förekommer.

 7. Kan man vaccinera sig mot borrelia?

  Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men det går att behandla. Antibiotika används framgångsrikt i de flesta fall.

 8. Vilka är de vanligaste symtomen vid en borreliainfektion?

  Det vanligaste tecknet på en borreliainfektion är att du vid platsen för fästingbettet ser en expanderande rodnad som är större än fem centimeter i diameter. Den uppkommer 1-4 veckor efter fästingbettet och kan blekna i mitten. Ibland kan man få sjukdomskänsla och eventuellt feber.

  Misstänker du en borreliainfektion så skall du kontakta sjukvård.

 9. Hur kan jag skydda mig mot fästingar?

  Du kan skydda dig genom att:

  - Bära täckande klädsel – långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar.

  - Noggrant leta efter fästingar på kroppen efter att du har vistats ute. Det hjälper att minska risken att få borrelia, då bakterien överförs ca 24 timmar efter bettet.

  - Vaccinera dig mot TBE. TBE-viruset överförs direkt vid bettet och vaccination rekommenderas när man vistas i naturen i riskområden.

   
  PP-FSM-SWE-0419_april2020